Članki o nas

Članek o letošnjem koncertu naših učencev

V Občinskem listu Občine Renče - Vogrsko je bil v sredo, 17. maja 2017, objavljen članek o letošnjem koncertu naših učencev, ki je potekal v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica v četrtek, 6. aprila 2017.

Letni koncert Poučevanja glasbe Renče

V dvorani Mestne občine Nova Gorica so v četrtek, 6. aprila, zopet odmevali zvoki kitar in violin. Učenci Poučevanja glasbe Renče so skupaj z učiteljico Evo Böhmovo pripravili že četrti javni koncert. Otroci so se zbrali v prijetnem spomladanskem vzdušju, da bi osrečili svoje sorodnike, znance in ostale, ki jih navdušuje svet glasbe.

Nastopajoči so že v popoldanskih urah prišli na vajo, saj je vaja doma ali pri pouku v Renčach drugačna kot v veliki dvorani. Polna dvorana poslušalcev je s ploskanjem pozdravila skupino violinistov, ki so zaigrali uvodno skladbo. V prijetnem razpoloženju se je koncert nadaljeval z nastopom najmlajših učencev violinskega in kitarskega oddelka. Sledile so tudi glasbene točke, ki so jih pripravili starejši glasbeniki. Predstavili so se učenci v starosti med 6 in 18 let ter nas popeljali v sodobno, starejšo, tujo in slovensko glasbo. Prisluhnili smo tako samostojnim kot tudi skupinskim nastopom. Koncert je bil glasbeno zelo razgiban. Igrali so violinisti Patrik Fabrizio, Isabel Weitzer, Zala Tavčar, Lea Maitz, Lia Nardin Bizjak, Filip Badalič, Eni Zorn in Anastasia Damian ter kitaristi Anže Saksida, Nika Komac, Miha Pegan, Kristjan Tomažič, Maša Komel, Maj Mozetič, Timotej Stanič, Gabrijel Gregorič in Jaša Mozetič. Nastopajoči so bili nagrajeni z velikim aplavzom. Večer se je zaključil v prijetnem druženju, vsi so se posladkali s tortico.

Hvala vsem, ki so prispevali, da se je koncert tako lepo iztekel: Poučevanju glasbe Renče, učiteljici Evi, klavirski spremljevalki Teodori Prinčič, staršem in predvsem vsem učencem. Igrali ste čudovito.

 

Članek "Večer z mladimi glasbeniki"

Goriška, junij 2016

Članek o koncertu naših učencev v junijski številki časopisa Goriška z dne 8. junija 2016.

 

Članek "Glasbeno doživetje"

Goriška, september 2015

Na mirni lokaciji v Renškem Podkraju že od leta 2012 Eva Böhmová, ki je diplomirala na višji glasbeni šoli na Češkem, otroke uvaja v svet glasbe. Poučuje violino in glasbeno teorijo, vodi začetniški tečaj akustične kitare in predšolsko glasbeno vzgojo ter nudi inštrukcije iz glasbene teorije.
 

Učenci dokazujejo svoje znanje na internih ali javnih nastopih

Program je prilagojen željam in možnostim učencev ter njihovih staršev. Nekateri učenci igrajo samo “za dušo“, drugi bolj intenzivno. Učenci imajo možnost igranja v skupinah ter redno dokazujejo svoje znanje na internih ali javnih nastopih.

Violino se otroci lahko začnejo učiti že od petega leta starosti naprej, osnov se lahko naučijo tudi starši, ki jih Eva usposablja za pomoč zlasti majhnim otrokom doma pri vajah. Učenci violinskega oddelka lahko ob koncu šolskega leta opravljajo izpite v glasbeni šoli, s čimer se po doseženi izobrazbi povsem izenačijo z otroki, ki obiskujejo državno glasbeno šolo.

Začetniški tečaj akustične kitare ponuja prosti program igranja, torej kombinacijo igranja po notah in po akordih, izbirno tudi s poučevanjem glasbene teorije. Namenjen je otrokom od sedmega leta starosti, ki si želijo začeti s kitaro, a se nočejo vključiti v poučevanje klasičnega igranja kitare v glasbeni šoli.

Predšolska glasbena vzgoja poteka individualno ali skupinsko. Otrokom na zabaven in prijeten način približa glasbo in razvija njihove glasbene spretnosti ter jim pomaga orientirati se v svetu glasbe. Inštrukcije glasbene teorije na različnih nivojih so na voljo vsem generacijam.

Poučevanje glasbe Renče gotovo prispeva k obogatitvi ponudbe glasbenega izobraževanja na Goriškem ter mladim omogoča širjenje svojih glasbenih in kulturnih obzorij. To dokazuje tudi junijski nastop, na katerem so Evini učenci pokazali svoje znanje. Nastop je bil v dvorani Obrtnega doma v Novi Gorici, šestnajst nastopajočih pa je pripravilo prijetno glasbeno doživetje.

(kf)
Foto: Nika Simčič

Članek je bil objavljen v časopisu Goriška z dne 9. septembra 2015, str. 16.

Preberite še:

Mnenja staršev in učencev